Ik ben Wendy Bloemhof en ik ben kindercoach. Ik begeleid kinderen die
niet goed in hun vel zitten. Ieder kind heeft daar wel eens last van.
Dit kan komen door verschillende redenen. Ook begeleid ik
hooggevoelige volwassenen als hooggevoeligheidsdeskundige.

Heb jij dat ook wel eens? Je hebt je dag niet. Alles loopt niet
helemaal zoals jij dat wilt. Dan komt je zoon thuis van school. Hij
gooit zijn tas van zich af. Dat vind je niet fijn. Wat doe je?

Een tijdje gelden kwam ik bij een gezin thuis. Net op dat moment werd
moeder écht boos op haar zoon. De jongen stormde naar boven en ik
bleef achter in de woonkamer met moeder. Toen ze wat rustiger was
geworden vroeg ik haar of ze écht boos was? Meestal loopt dat op. Dat
bleek het geval. Ze vertelde me dat het niet allemaal aan haar zoon
lag. Er was namelijk al wat aan vooraf gegaan tussen haar en haar man.
Ik vroeg haar of ze wel eens aan haar zoon uitlegt waarom ze té boos
reageert. Dat is volgens moeder niet nodig. Haar zoon weet dat wel. Ik
stel voor om het toch uit te leggen. Even later komt de jongen weer
beneden. ”Hier ben ik weer”. Ik hoor aan zijn stem dat de boosheid
nog niet weg is. Moeder zegt dat ze graag even met hem wil praten en
legt uit dat ze bozer reageerde dan nodig was. Het was niet zijn
schuld maar ze wil wel graag dat hij luistert als ze iets tegen hemt
zegt. Het was te zien dat de jongen rustiger werd. Daarna liep hij
naar zijn moeder en gaf haar een knuffel. Mooi toch, wat praten met je
kind kan doen?

Ook bij de hooggevoeligheid ervaringsavond die ik gaf kwam dit aan
bod. Een vrouw gaf aan dat ze pas door heeft dat ze overprikkeld is,
als ze té boos reageert op haar kinderen. Ze wil dit natuurlijk niet.
Ik vroeg haar of ze aan haar kinderen uitlegt dat het niet door hen
komt dat ze zó boos reageert. Dit deed ze niet. Ik legde uit, dat als
ze het uitlegt aan haar kinderen dit een beter gevoel geeft. Voor de
kinderen én voor haarzelf. Kort daarna kreeg ik van haar een mail.
Het had gewerkt.

Het is dus belangrijk om met je kind te praten. Je zoon gooit zijn tas van zich af. Reageer je hier boos op? Ga niet in gesprek wanneer je boos bent. Vraag jezelf eerst af: waarom word ik boos? Komt dat (alleen) doordat je zoon met zijn tas gooit? Het is belangrijk om te weten waarom je boos bent. Zo weet je ook of je anders reageert dan dat je eigenlijk zou willen. Als je dat weet, kun je aan je kind uitleggen wat er gebeurt: ‘Ik vind het vervelend dat je met je tas gooit’. ‘Ik heb vandaag geen fijne dag en ik word er boos van’. Hou het bij jezelf en zeg wat je voelt. Kinderen leren door te kijken naar hoe jij met je gevoelens omgaat. Als je met elkaar over gevoelens kunt praten, laat je kinderen zien dat het goed is om dat te doen. Zo leren ze op een gezonde manier met hun eigen gevoelens om te gaan. Misschien gooit je zoon zijn tas wel van zich af omdat hij ook geen fijne dag heeft en kunnen jullie het er samen over hebben. Hoe gaat dat bij jullie?

Groeten,
Wendy Bloemhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *