Bedrijf in the spotlight – paardencoach Jolanda van Veen! 

Deze eerste uitgave van bedrijf in the spotlight is gedaan met Jolanda van Veen. Ze neemt ons mee en verteld over haar specialisatie en passie om zowel met paarden als  met kinderen te mogen werken. Begonnen als leerkracht in het basisonderwijs en nu doorgroeiende in haar passie om het werken met paarden en kinderen te combineren met coachen.

 

Relaxed Opvoeden

1) Zou jij je voor willen stellen?
Ik ben Jolanda van Veen, 46 jaar en woonachtig in het mooie Blokzijl samenPa met mijn man en twee (tiener)kinderen.

2) Wat doe jij voor werk/opleiding?
Ik ben leerkracht in het basisonderwijs. Dit doe ik al bijna 25 jaar met heel veel plezier. De school waar ik werk heet de CNS en staat in Staphorst. Daar werk ik sinds 1998. In mijn loopbaan voor de klas heb ik meestal gewerkt met jonge kinderen. Mijn hart ligt bij de kleuters. Maar ik heb ook wel voor groep 3 en 4 gestaan, wat ook erg leuk was om te doen! Binnen de CNS ben ik coördinator voor de meer-en hoogbegaafde leerlingen op onze school. Ik heb hier net weer een studie voor afgerond. Mijn specialisatie in het onderwijs zijn dan ook de meer-en hoogbegaafde leerlingen

Naast mijn werk in het onderwijs werk ik ook nog een aantal uur in de bediening bij het Prins Mauritshuis in Blokzijl, een prachtig horeca bedrijf aan de havenkolk van Blokzijl. Daar werk ik alweer bijna 6 jaar in vast dienstverband, ook met veel plezier. Het leuke van twee banen is de afwisseling!

Sinds februari van dit jaar ben ik begonnen met een jaaropleiding tot paarden coach!

3) Wat maakt het dat jij dit werk/opleiding bent gaan doen?
Ik heb al een aantal jaar een eigen paard, Urban. Mijn passie is altijd, vanaf mijn jeugd, paarden geweest. Op een gegeven moment begint het dan toch te kriebelen en borrelde de vraag naar boven “hoe kan ik het werken met kinderen combineren met mijn passie, paarden?” Na een tijdje te hebben rondgezocht vond ik dat antwoord in het coachen van kinderen met een paard. Met mijn eigen paard, Urban! Hoe mooi zou dat zijn? Een paard kan een prachtige toegevoegde waarde hebben voor een coaching. Dat geldt niet alleen voor kinderen maar ook voor tieners en (jong) volwassenen, ouders/verzorgers. Zodoende heb ik mij aangemeld bij Open2Contact. Een jong en dynamisch bedrijf wat paardencoaches opleidt maar daarnaast ook op leidt tot eigen ondernemer, zodat je aan het eind van de cursus ook in staat bent om een eigen paardencoach praktijk op te starten en er je geld mee kan gaan verdienen. (www.open2contact.nl)

4) Wat wil je hiermee gaan doen, waarin wil jij verschil gaan maken?
Wanneer ik de opleiding heb afgerond wil ik mijn eigen praktijk gaan opzetten waar kinderen, tieners, (jong)volwassenen en ouders/verzorgers, gecoacht gaan worden met behulp van een paard. Het paard is natuurlijk niet de therapeut of de “helpende”, dat is de coach! Bij mij staat altijd de coachee in het middelpunt en niet het paard. Het paard wordt puur ingezet als hulpmiddel bij het coachen. Ik vertaal als coach het gedrag van het paard naar de coachee terug.

Het verschil wat ik wil maken ,als coach, is dat niet het paard in het middelpunt staat maar de coachee!

Dat leer ik  door de Motiverende Gespreksvoering, wat gegeven wordt in de cursus door Hogeschool Windesheim. Motiverende Gespreksvoering is erop gericht om mensen in beweging te brengen om hun eigen manier van leven en doen zelf te veranderen met behulp van een coach. Je leert door het stellen van open/activerende vraagstelling een verandering op gang te brengen bij de coachee. Er wordt altijd uitgegaan van de kracht van coachee, jij wilt geholpen worden en daar gaan we samen een oplossing voor vinden, oplossingsgericht werken! “Wat is je wens en waar wil je naartoe”, zijn de twee vragen waar het om draait in de sessies.  Zo blijft de sessie altijd van de coachee.

5) Waar in jouw vak ligt de uitdaging?
Binnen de opleiding wordt ik ook opgeleid tot trainer. Dat betekend dat ik straks naast het coachen in mijn eigen praktijk ook aan de slag ga als trainer/opleider voor Open2Contact. Op dit moment ben ik  betrokken bij de oprichting Vereniging voor Paarden Coaching Nederland(V-PCN), welke door de eigenaresse en een jurist van Open2Contact wordt opgezet. Deze vereniging staat voor kwaliteit en de definitie van het beroep tot paardencoach. Wij zijn bezig met een registratie en accreditatiebeleid voor paardencoaches. Daarbij hoort een belangenvereniging, een keurmerk, bijscholing cursussen en aanwas van cliënten voor de leden vanuit zorgverzekeraars en andere grote partijen.

Want nu worden Paardencoaches nergens geregistreerd, zoals bv een therapeut dat wel moet. Dat willen wij veranderen. Er moet een keurmerk komen voor Paardencoaches waar mensen aan kunnen zien dat de paardencoach waar je naartoe gaat voldoet aan een aantal eisen en een gedegen opleiding heeft gevolgd. Dat moet een mooi beroep als dit minder vrij maken! Je werkt tenslotte met mensen en een levend dier. Te denken valt hierbij aan de veiligheid van coach, coachee en paard maar zeker ook aan de emotionele veiligheid van de coachee tijdens de sessie.

Inmiddels zijn we al in een ver gevorderd stadium wat betreft de VPCN. Geïnteresseerden kunnen de website volgen, welke binnenkort online gaat: www.v-pcn.nl

De uitdaging voor mij is straks het combineren van mijn eigen praktijk ,naast de trainingen geven en het werken voor de VPCN. Hierin moet balans worden gezocht, ook voor mijn gezin en werk in het onderwijs.

6) Wat voor connectie heeft jou werk/opleiding met betrekking tot
kinderen?
Een grote connectie denk ik. In het onderwijs zie ik vaak kinderen die wel een extra steuntje in de rug of duwtje in de goede richting nodig hebben. Vaak is een therapeut of andere hulpinstantie dan net te hoog gegrepen. Coaching kan hier een groot gat mee vullen. Het paard is hierbij een prachtig hulpmiddel om mee samen te werken. Kinderen gaan zich meer openstellen in de buurt van een dier. Al kun je het paard alleen maar vasthouden of er mee gaan wandelen. Je praat makkelijker en je bent lekker in de frisse lucht bezig, wat goed en gezond voor je is.

7) Pas jij je werk ook toe in privé sferen? En wanneer wel/niet?
Soms…wanneer een van mijn kinderen even niet lekker in zijn of haar vel zit dan probeer ik wel de Motiverende Gespreksvoering toe te passen om zo samen tot een oplossing te komen en de achterliggende gedachtes beter te leren begrijpen.

8) Heb jij alles al bereikt wat je wil of zijn er nog dromen?
Dromen en wensen blijven er altijd en dat is ook goed, dat houdt je scherp en alert. Maar zoals ik nu naar mijzelf kijk heb ik een heel groot deel van wat ik ooit wilde gaan doen in mijn leven, bereikt en dat voelt ontzettend goed! Ik krijg er enorm veel energie door al deze mooie dingen die er op mijn pad zijn gekomen en gaan komen….

9) Als jij een carriéreswich mag maken, welke zou dat dan worden?
En waarom?
Eigenlijk ben ik dat nu wel aan het doen, een carrière switch maken: ik volg een opleiding tot paardencoach, ga voor mezelf beginnen, wordt trainer en wie weet wat er nog meer op mijn pad komt!  Mijn baan in de horeca zal ik niet vast kunnen houden straks, dat is de switch die ik ga maken. Ik ga ervan uit dat ik het onderwijs en het coachen/trainen kan combineren. Die twee zijn een prachtige aanvulling op elkaar!

10) Wat is jou ultieme relax-blijf tip?|
Tijd voor jezelf vrij maken en met een goed boek op de bank kruipen. Maar ook leuke dingen blijven doen samen met mijn man en kinderen. Quality time samen, dat is het allerbelangrijkste!

 

Tot slot nog leuk om te vermelden:

Mijn praktijk krijgt straks de naam: PaardenCoachvoorjou! De coachlocatie is in Ruinerwold (adres wordt later bekend gemaakt via mijn website: www.paardencoachvoorjou.nl )

De website is nu nog in de maak maar het doel is om vanaf mei/juni dit jaar online te gaan. Vanaf  juni mag ik gaan starten met het coachen in de vorm van training/oefening voor mijzelf. Alles  daarover is te vinden op de website. Ik ben nu al wel te volgen op Facebook en Instagram onder de naam: PaardenCoachvoorjou! Via Facebook zal ik ook melden wanneer de site online gaat en ik ga starten met coachen.

Eind mei ga ik samen met de eigenaresse van Open2Contact naar Cairo in Egypte om daar samen de opleiding en coachsessies te geven aan een Nederlandse dame die in Egypte het coachen met paarden wil opzetten. Voor mij is dit een stage onderdeel in de opleiding naar trainer/opleider. Een heel bijzondere en fantastische ervaring natuurlijk!

Met mijn onderwijs collega Colinda Tigelaar van ColindaCoacht, tevens jullie collega kindercoach, komt er een mooie samenwerking tussen ons beide. Want samenwerken versterkt! Wij kunnen een hele mooie toegevoegde waarde geven aan het coachen met kinderen.

Graag tot ziens bij mijn praktijk PaardenCoachvoorjou!

Hartelijke groeten,

Jolanda van Veen.

www.paardencoachvoorjou.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.