Moederdag.

Het is weer bijna zover: Moederdag. Mette en Lotta vragen al sinds een week, wat ik graag zou willen hebben. Het is fijn dat ze er zo mee bezig zijn. Ook ik ben er veel mee bezig maar niet alleen op een positieve manier.

Moederdag brengt veel herinneringen met zich mee. Het ergste is, loyaliteit die opspeelt. Loyaliteit, de onlosmakelijke band tussen ouders en kinderen. Trouw zijn en blijven aan je ouders, wat er ook gebeurd. Bij kindsdelen steekt een gevoel van gemis, de kop op. Het liefst zouden zij op bij haar, op schoot willen kruipen, om gekoesterd en getroost te worden. Onvoorwaardelijke liefde voelen. Ondanks het feit dat dit er nooit is geweest, verlangen zij naar moederliefde. Zolang ik me kan herinneren, klinken smeekbedes in mijn hoofd: “Mamma, alsjeblieft, ik zal altijd lief zijn. Mamma, waarom mag ik niet jouw kindje zijn?” Woorden die snijden door mijn ziel en waar nooit een antwoord op zal komen.

Gelukkig gaat het in ons gezin heel anders. Op Moederdag word ik in de watten gelegd. We beginnen die dag met een uitgebreid ontbijt. Ingrid, Mette en Lotta dekken samen de tafel. Ik kan zo aanschuiven. Nadat ik mijn cadeautjes heb uitgepakt, genieten we samen van versgebakken broodjes, een gekookt eitje en heerlijke aardbeien.  Vroeger kwamen de kinderen uit school met zelfgemaakte cadeautjes en gedichtjes.  Deze heb ik allemaal bewaard. Ze zijn stuk voor stuk, zo lief en zo mooi…

Overdag hoef ik helemaal niets te doen. Wanneer ik ook maar aanstalten maak om iets te doen, word ik door Mette en/of Lotta eraan herinnerd dat het Moederdag is. Het enige wat ik mag, is genieten. Mijn koffie wordt ingeschonken, ik mag beslissen wat we die dag gaan eten en ondanks het feit dat koken echt geen hobby is van Ingrid, zorgt zij voor het avondeten.

Ieder jaar besef ik weer hoeveel moeite en aandacht er aan mij wordt besteed.  Het geeft me een gevoel van dankbaarheid en trots. Ik ben heel dankbaar dat ik de moeder van Mette en Lotta mag zijn. Trots omdat we met z’n allen zover zijn gekomen en een liefdevol gezin vormen, ondanks alles…

One Reply to “Moederdag zit vol herinneringen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.