Laatst dook er een artikel op dat het slecht zou zijn om een kind teveel complimenten te geven. In eerste instantie kan dit vraagtekens oproepen, want complimenten geven kan toch alleen maar positief zijn? Maar je kunt een kind tevéél complimenten geven. Wat zeker niet betekent dat we er maar mee moeten stoppen! Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe kunnen we het het beste wél doen dan?


Nadelen van teveel compliment
en
Als je als kind alleen maar te horen krijgt dat je heel goed bent en alles heel goed kan, leer je niet goed omgaan met teleurstellingen. Je ouders vinden misschien dat je alles geweldig doet (natuurlijk, als ouder vind je alles leuk ;-)), maar de omgeving vindt dat niet altijd. Dat kan voor een kind dat alleen maar complimenten krijgt, knap lastig zijn. Het zal zijn vertrouwen in zijn omgeving én zijn ouders negatief beïnvloeden.

Niet alleen kan hij zo een vertekend zelfbeeld krijgen, hij kan ook een verkeerd beeld van zijn omgeving krijgen. Als je maar vaak genoeg hoort dat je het zo goed doet, zul je het maar moeilijk geloven dat je iets níét goed doet. Dat ligt aan de ander natuurlijk!

Tot slot kan het onderpresteren tot gevolg hebben (vooral bij (hoog-)begaafde kinderen), omdat het kind leert dat het met maar weinig moeite een uitstekend resultaat zal hebben. Dingen waar hij meer moeite voor zal moeten doen, zal hij uiteindelijk misschien niet eens meer aan beginnen. Het zelfvertrouwen neemt steeds meer af.

Voordelen van complimenten
Complimenten krijgen is een boost voor het zelfvertrouwen. Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Daarom zeker blijven doen! Ook geef je het goede voorbeeld, want je kind leert hoe het complimenten kan geven en weet hoe fijn het is complimenten te ontvangen.
Daarnaast zal hij leren hóé ze te ontvangen, want daar hebben veel volwassenen moeite mee. Mensen die ik ken die heel moeilijk complimenten kunnen ontvangen en ze ook niet gauw geven, hebben in bijna alle gevallen zelf altijd weinig complimenten gekregen in hun leven. Ze hebben niet geleerd hoe dat moet, maar ook niet hoe ze ermee om moeten gaan als ze er eentje krijgen. Dit vind ik absoluut een reden om een kind wél complimenten te blijven geven.

Hoe complimenten geven?
  • Geef eerlijke en gemeende complimenten. Overdrijf niet.
  • Richt ze op bepaald gedrag of de inspanning en niet op het intellect. Ook complimenten alleen gericht op het resultaat kun je beter zoveel mogelijk achterwege laten.
  • Geef ze niet lukraak, maar ga er spaarzaam mee om.


Geef jij je kind vaak complimenten? Waar geef jij voornamelijk complimenten voor?

4 Replies to “Kun je een kind teveel complimenten geven?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *