Helpt jouw kind ook in de huishouding?

Ons gezin is altijd een drukte van belang. Drie leeftijden die best goed op elkaar aansluiten maar ook leeftijden met dus erg veel divers speelgoed. Wij zitten nog volop in de bouwblokken, treintjes, duplo, lego, playmobil en vooral kraaltjes, kroontjes en glitters.

De dames bij ons in huis hebben denk ik wel de meeste ‘rotzooi’.
Ik probeer alles qua speelgoed zo georganiseerd mogelijk te houden. De regels zijn duidelijk (dacht ik) als je iets pakt ruim je het ook op. Helaas gaat dat nog weleens mis, dan roep ik ze erbij en gaan ze samen opruimen. Soms kunnen ze dat al keigoed en geef ik ze dikke complimenten!

Wat vooral opvalt is dat de kids nooit ergens tijd voor hebben of zin in of… maar als ik voor hen iets moet doen denken ze dat ik zeeën van dat alles heb. Alsof ik als Supermom op 4 plaatsen tegelijk kan zijn. Alsof dat eten vanzelf verschijnt en nog mooier , de was zichzelf schoonmaakt net als de rest van het huis trouwens. Kabouters… het moet wel.

Helaas.. Ik doe dat zelf en met 5 personen en een kat valt dat niet altijd mee! Herkenbaar?
Dus de afgelopen paar weken hebben wij een experiment. Samen met de kinderen hebben we besloten om klusjes te bedenken. Samenwerken in de huishouding, Ieder kind (5 & 7) helpt 1x in de week mee met ; tafel dekken, tafel afruimen, afwassen en tafels schoonmaken. Dat zijn vaste klusjes. Daarnaast hun eigen kamers 1x p.w. opruimen, helpen met extra klusjes wanneer dit zo uitkomt en we willen er naar toe dat ze ook 1x per week helpen koken. Het heeft een aantal pluspunten. We doen het samen dus voor sommigen in huis (lees mama!) is iets sneller klaar. Ze leren een stukje verantwoordelijkheid nemen en ook samenwerken.

De kleinste is bijna 3 en wil op haar manier ook meehelpen. Ze kan al heel goed de tafel afruimen en afstoffen (zoiets) vind ze ook erg leuk. Was opvouwen of in elkaar doen (sokken, onderbroeken, doekjes) vind ze erg leuk en ook daarmee helpt ze dan graag. Zo heeft ieder zijn leeftijd met dingen die wel en niet kunnen.

Wij proberen ze in ieder geval bij te brengen dat er geen huiselfjes en kabouters bestaan die al dat werk doen. Dat het soms niet meevalt om iets te doen, maar samen! Samen kun je zoveel meer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *