Kinderen en gevaar: een combinatie die we niet graag zien, in ieder geval niet al te vaak en die we daarom ook het liefst uit de weg gaan. Tegelijk ook weer een combinatie die veel voorkomt; kinderen bevinden zich zomaar in een gevaarlijke situatie. Hoe kun je kinderen leren goed te reageren op een gevaarlijke situatie en hoe kun je ze leren die zoveel mogelijk te voorkomen?

Leren door te ontdekken

Kinderen leren door te ontdekken. Dat geldt voor ieder kind, in iedere leeftijd, voor (bijna) iedere situatie. Dat geldt dus ook voor het leren omgaan en reageren op gevaarlijke situaties. We kunnen ze hierin echter niet volledig loslaten, want dat kan desastreuze gevolgen hebben. Het beste is dus om ze te laten ontdekken, maar wel onder jouw begeleiding. En: in jouw vertrouwen.boy-358300_640

Wanneer je kinderen voor iedere moeilijke situatie en voor ieder gevaar behoedt, leren ze er niet zelf over nadenken. Wanneer ze nooit ergens over na hoeven denken, omdat jij dat als ouder altijd al vóór hem doet, heb je juist grote kans dat jouw kind veel vaker in gevaar terechtkomt. Hij heeft namelijk niet geleerd zelf in te schatten of er gevaar dreigt en wat hij het beste kan doen.

Zelf gevaar leren inschatten

Als ouder kun je bijvoorbeeld de neiging hebben om iedere keer voor het oversteken te roepen: “STOP! Kijken of er een auto aankomt!”.Dan is de kans echter groot dat je kind zonder uitkijken de weg op rent wanneer je er niet bij bent. Wat je beter kunt doen, is je kind al van jongs af aan te leren uitkijken voordat hij oversteekt. Wel kun je eerst duidelijk ‘STOP’ zeggen, zodat je zijn aandacht hebt en zodat je kind die handeling – het stoppen – zichzelf ook aan kan leren.

Vervolgens vraag je je kind: “Wat moeten we nu doen?”, zodat je kind er zelf over na moet denken. Als je namelijk zou zeggen: “nu moet je uitkijken, links – rechts – links”, hoeft je kind wederom niet na te denken. Uiteraard zul je ze dit helemaal in het begin nog moeten leren, maar al gauw stel je de vraag wat hij of zij moet doen. Weet je kind het antwoord niet, dan help je hem.

Geef ze vertrouwen

In een andere situatie, bijvoorbeeld van een glijbaan afgaan of ergens opklimmen, mag je ze best laten aanmodderen. We willen onze kleintjes het liefst voor vallen behoeden, maar je geeft ze juist vertrouwen wanneer je ze hun gang laat gaan. Daarnaast leren ze van hun fouten en herstellen ze die gemakkelijker dan je denkt. Natuurlijk blijf je erbij om te voorkomen dat jullie naar de eerste hulp moeten, maar echt, kinderen kunnen best wat hebben!boy-722420_640

Het gaat misschien anders dan jij zou willen en het is misschien ook niet de beste manier, maar maakt dat wat uit? Wanneer je kind iets lukt, zal het veel meer zelfvertrouwen geven wanneer het dit (bijna) zonder hulp heeft gedaan en zelf heeft ontdekt hoe hij het kon doen! Endat jij hem het gevoel gaf dat je wist dat hij het zou kunnen (zonder dit te zeggen!), geeft hem nog eens extra veel zelfvertrouwen én het geeft hem vertrouwen in jou. Win-winsituatie dus!

Laat je kind zelf ontdekken, aanmodderen en nadenken. Laat ze hun gang een beetje gaan en geef ze vertrouwen. Een kind dat vertrouwen krijgt en voelt van zijn ouders, maar tegelijk heeft geleerd wat te doen in een gevaarlijke situatie, zal zich minder snel in de nesten werken dan kinderen die dat vertrouwen niet krijgen. Daarnaast geeft het hem zelfvertrouwen en vertrouwen in jou. Wat wil je nog meer? 😉

Geef jij je kind ruimte om zelf te ontdekken of zie jij jezelf eerder als een (over-)bezorgde ouder? Hoe ben jij zelf opgevoed?

2 Replies to “Gevaar: voor behoeden of mee om leren gaan?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *