Cliché, de tijd vliegt!
En we zijn alweer in week 1.

Echt sinds ik kinderen heb, kloppen al die clichés… vooral die van de tijd vliegt.

Want voor je het weet ben je zo een jaar verder.

Nu zit ik me af te vragen wat ik vorig jaar op deze dag aan het doen was en gelukkig hebben we daar Facebook voor. Ik was met de jongste bij de kapper. Nu mag hij op dit moment ook hoognodig geknipt worden, want het is veel te lang. Ik zie een traditie verschijnen..! Op 4 januari naar de kapper met de jongste! Hij wil best vaak en graag dus voor hem geen probleem. Z’n haren moeten ‘voetbalwaardig’ zijn. Hoe anders met moeder en zus die lang krulhaar hebben en hoogstens 1 keer per half jaar denken, zullen we eens naar de kapper gaan? Of zoals mijn Lief, die gewoon zelf een stuk van z’n staart afknipt…. Tegenstrijdigheden ten top. Wel grappig eigenlijk als ik er zo over nadenk.

Cliché, de tijd vliegt!
Cliché, de tijd vliegt!

Wat niet grappig was, is dat het huis waar we nu in wonen in de verkoop gaat en dat er gisteren een fotograaf zou komen voor de ‘funda-foto’s’. Dikke bak stress hier, zweet blank op het voorhoofd bij Lief en mij en we kwamen dingen tegen waarvan we echt niet wisten waarom we het nog hadden. Dus het was ook hoognodig… Maar tjeeee… je verkijkt je er altijd op.  En dan hadden we al veel ingepakt en verplaatst naar het andere huis.

Gelukkig kwam de fotografe aan het einde van de ochtend, dus we hadden nog even de tijd. Ik zat op mijn knieën plinten schoon te maken en moest denken aan eerder die ochtend toen ik nog even aan het wakker worden was en op m’n Facebook keek. Daar vroeg iemand ‘Aan welke huishoudelijke klus heb je het meeste een hekel?’. En ik las het antwoord van een bevriende coach: Alles! Behalve de was. En echt, daar kan ik me helemaal in vinden! Wat een zinloos gedoe dat schoonmaken. Ik ploeter en doe en vind het niet leuk. En even later, afhankelijk van wat je schoonmaakt, kan het weer…

Zo Zonde Van De Moeite!

En dan neem ik mijn eigen tips voor vervelende taken al ter harte: muziek aan en mee blèren tijdens het schoonmaken. Niet uitstellen, gelijk doen. Bijhouden van alles, kost minder moeite.

Maar toch…

Het is niet m’n hobby en dat zal het ook nooit worden. Ik besteed al uit aan de kids en mijn droom is toch echt wel een hulp in de huishouding. Maar eerst verhuizen en alles op z’n plek hebben.

In dit nieuwe jaar, 2019, wordt m’n oudste lieve kind 15 jaar… (let it sink in..) Vijf-tien jaar! M’n liefste meisje.. Wanneer is dat gebeurt dan??!! En m’n jongste alweer 11. Elf! Knullie is knul! En vanzelfsprekend worden Lief en ik weer een jaartje ouder, 44 wel te verstaan. Denk je opeens dat vond ik vroeger al bejaard… Alles na de 30 jaar was al burgerlijk en bejaard. Dat schuift wel op, die beelden. Gelukkig maar. Maar toch… we zijn ergens op de helft ofzo.

Gelukkig heb ik mijn ouders nog, maar daarvan wordt mijn vader dit jaar 70 jaar. Zo halverwege het afgelopen jaar kwam die opeens hard binnen. Want 70 jaar is echt een opa leeftijd. Een bejaarde man. En zo kijk ik niet naar mijn vader. Ja hij wordt oud. Want wat magerder in z’n gezicht en z’n lijf. Maar hij kan nog bergen verzetten als het moet. Denkt zelf soms dat ie nog 40 is qua activiteiten, maar slaapt dan zo gauw hij op de bank zit. Want ja… oja… geen 40 meer maar al 69! Wauw. Daar ben ik echt stil van.

Mijn Lief z’n vader is afgelopen zomer helaas overleden. Een heel vreemde gewaarwording allemaal. Hij is de oudste, dus de regelateur en aanspreekpunt. Maar hij en zijn zussen hadden nog niet veel begrafenissen/crematies meegemaakt. Gelukkig voor hen. Ik daarentegen… als je vader bijna de jongste is van het gezin van negen kinderen en ik tot m’n 16e 3 paar opa’s en oma’s had, omdat mijn moeder haar opa en oma nog leefden… Gepokt en gemazeld wat dat betreft…En toch was dit weer anders en nieuw, nu was het echt dichtbij en moest er geregeld en nagedacht worden. Daarvoor waren het mijn ouders bijvoorbeeld die het regelden samen met hun broers/zussen. Nu waren Lief en zijn zussen en wij als aanhang en kleinkinderen die op de kaart stonden…

Al die dingen, de tijd vliegt, schoonmaken geen hobby, het ouder worden van alles en iedereen en opeens begrafenissen moeten regelen, laat me het volgende beseffen:

Het leven is écht te kort om vervelende dingen te doen, te lang stil te staan in het algemeen, te lang stil staan bij wat ooit was of wat niet gelukt is… Wees blij met wat er is, wees aardig voor jezelf en anderen. Maak niet overal een groot punt van, plaats het in perspectief.

Dus ga ik verder met inpakken, geniet van de kleine dingen zoals m’n favoriete liedje en maak ik me zeker niet druk over wat anderen vinden of ‘hoe het hoort’!


Ben je nieuwsgierig wat ik nog meer beleef? Hier vind je mijn vorige blogs http://relaxedopvoeden.nl/category/bloggers/esther-foppen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *