Verdelen van de kinderen in de vakantie

Verdelen van de kinderen in de vakantie

Nee, er is geen sprake van een echtscheiding in ons huishouden. Mijn man en ik hebben nog steeds de intentie om samen oud te worden. Wat er bij ons aan de hand is? Onze twee kinderen hebben een leeftijdsverschil van 4,5 jaar. Internet staat vol met artikelen en onderzoeken over het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen. Er zijn misschien stellen die een tweede kind en daarmee het leeftijdsverschil kunnen plannen, maar de meeste mensen moet maar zien hoe het leven loopt en wanneer er mogelijk een tweede kindje bijkomt. Bij ons dus na 4,5 jaar. De jongste had er van mij 1,5 jaar eerder mogen zijn, maar toen luisterde hij al niet zo goed naar me haha.

Volgens een onderzoek van Ouders van Nu is een leeftijdsverschil van 4 jaar ideaal. Als de oudste 4 jaar is en er is net een baby kan ik dat volmondig beamen. Ideaal als je oudste naar de basisschool gaat en je iets meer tijd hebt om je op de baby perikelen te storten. Maar een ‘ideale situatie’ is voor iedereen anders en heel persoonlijk.  Als de kinderen 10 en 14 (bijna 15) jaar zijn is het wel een ander verhaal. De jongste wil graag spelen met de oudste, doet hem na, wordt keer op keer teleurgesteld en kan hem niet aan dus delft continu het onderspit. De oudste vindt zijn kleine broertje irritant, dom, een blok aan zijn been en schud hem zoveel als mogelijk af, plaagt veel en laat hem links liggen. Ook met familie uitjes en vakanties kan er onmogelijk nog één lijn worden getrokken. Wie wat leuk vindt, ligt mijlenver uit elkaar. Wij splitsen ons op met veel uitjes. In bijvoorbeeld pretparken, zwembaden, musea en op de kermis is ons gezin in tweeën verdeeld en zien we elkaar weer voor het eten van een ijsje of een patatje. In de vakantie zijn ze nogal eens (gedwongen) op elkaar aangewezen. Wonder boven wonder gaat dat dan ineens (tijdelijk) super goed. Dat is heerlijk om te zien. Ineens is samen zwemmen lachen en gieren en wordt er samen gevoetbald en kan samen chillen er zo relaxed uitzien.

Deze meivakantie zijn de kinderen echt opgesplitst. Door de planning van de meivakantie op de basis- en middelbare school was er slechts één vrije week overlap. In deze week is de jongste voor het eerst op voetbalkamp. Mijn man en ik hebben vrij en we zijn dus een week met z’n drietjes. De oudste is heel enthousiast en zet zelfs zijn pubergedrag even in de ijskast om leuke dingen te doen. Hij heeft de bioscoop uitgekozen, lekker vaak uit eten en hij wil een escape room doen met ons. Niet teveel plannen, want uitslapen, gamen en met vrienden weg blijft prioriteit. Het was super leuk! De gesprekken aan tafel zijn vol aandacht voor elkaar en mijn puber vertelt veel over wat er in zijn leven speelt. Hij wil gesprekken over zijn toekomstplannen en vraagt hoe wij zaken vroeger hebben aangepakt. We hebben ontzettend veel lol, er is oprechte interesse en het is gezellig. Dan heb ik het nog niet over de momenten dat mijn man en ik samen kunnen genieten van quality-time. Er was zelfs tijd om een dagje samen naar de sauna en uit eten te gaan. Wat een fijne week!

Verdelen van de kinderen in de vakantie

Morgen komt mijn jongste thuis van voetbalkamp. Ondanks de heerlijke week hebben we hem toch stiekem onwijs gemist. Het gezin is gewoon niet compleet en we zijn nou éénmaal de vier musketiers……Zelfs zijn broer gaf aan, dat het toch het allerleukste is met z’n vieren. Na een weekendje bijslapen is er volgende week alle tijd voor de jongste. De oudste moet weer naar school. We gaan morgen plannen maken met de jongste voor volgende week en dan richten we onze exclusieve aandacht lekker wat meer op hem. Natuurlijk zijn we in eerste instantie een hecht gezin, maar zo af en toe eens opsplitsen doet ons allemaal goed. Vier individuen met wat quality-time en exclusieve aandacht laadt de energie weer op, laat de liefde bloeien en doet juist beseffen hoe heerlijk het is om met z’n vieren door het leven te gaan. Ook dit zal waarschijnlijk weer een (leeftijd)fase zijn, waar we doorheen gaan. Wat doet het leeftijdsverschil over twee of drie jaar? Hoe zien dan de vakanties eruit met het gezin? Zullen ze dan samen de discotheken op de campings onveilig gaan maken of kunnen ze pas weer op volwassen leeftijd met elkaar activiteiten ondernemen? Stap voor stap zullen we het zien. Voor nu ben ik trots dat het lukt om de kinderen  zoveel mogelijk met elkaar te kunnen laten genieten, maar ook zonder elkaar en oog te hebben voor de behoeften en interesses van de jongens afzonderlijk. Daarbij met meer tijd en veel liefde en aandacht voor ons eigen leven als ouders, maakt het leven met grotere kinderen een onwijs cadeau. Het leeftijdsverschil tussen kinderen doet er dan uiteindelijk niet toe.

One Reply to “Verdelen van de kinderen in de vakantie”

  1. Ik kan mij voorstellen dat het lastig is om een vakantie te plannen wanneer er een groot leeftijdsverschil zitten tussen de kinderen. Je kind naar een leuk zomerkamp sturen kan inderdaad een optie zijn om ervoor te zorgen dat iedereen zijn vakantie optimaal kan genieten. Ook lijkt het me handig wanneer je een baby hebt waaraan je je handen vol hebt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.