Bron: Photo by June Intharoek from Pexels

Tussen fantasie en pubertijd

Misschien komt het doordat ik een zoon heb in de puberteit, maar ik vind het zo heerlijk om mijn tweede zoon nog zo vol fantasie te zien. Zo kinderlijk en puur. Maar ook hij raakt met zijn 10 jaar in de prepuberteit. Ik zie hem tobben tussen dingen die hij altijd zo leuk vond en waar hij nu eigenlijk te stoer voor is. Of vriendjes, die als echte waaghalzen in achtbanen gaan. Terwijl mijn zoon niet toe wilt geven, dat hij bijna kapot gaat van angst in een pretpark. 10 jaar, straks groep 7, kleine jongens worden groot. Zijn lengte liegt er ook niet om. Met een kledingmaat tussen 152-158 zou hij ook voor een knul van 12 jaar door kunnen gaan. Echter, voor mij is hij nog echt een heerlijke, lieve, kleine, kinderlijke gozer. Puberteit, van mij mag je echt nog even weg blijven.

 

Met iedere film een andere actieheld

Mijn lieve kind heeft een grote en levendige fantasie. Als kleine jongen speelde hij heel veel met actiepoppen, knuffels, auto’s en Playmobil. Hij kon uren in zijn eigen fantasiewereld leven en beleefde de mooiste avonturen waar hij vol vuur over vertelde. Nu is films kijken één van zijn grootste hobby’s. Het kijken an sich is al een feestje, maar het spel na afloop is zo schattig en dat wordt steeds levendiger. Na Pirates of the Caribbean loopt hij in huis rond als piraat, in vol ornaat verkleed met zwaarden en het verhaal naspelend en vechtend met zijn knuffels. Hij heeft de afgelopen dagen de Toy Story reeks weer gekeken en gaat morgen naar Toy Story 4 in de bios. Er moest een buz lightyear pop van zijn vakantiecentjes gekocht worden (bij de beschrijving stond voor kinderen van 3-8 jaar…) en hij speelt alle scenes uit de film woordelijk na. Na Castaway was zijn voetbal dagen lang ‘Wilson’ en giechel ik gezellig mee als we hard zijn naam roepen door het huis. Nee, met zijn fantasie is niets mis en ik houd er ontzettend van om hem zo te zien. Ik geniet van zijn humor en zijn vermogen tot improviseren. Maar ik merk steeds meer, dat de uiting van de fantasie alleen gespeeld dient te worden. Als er een vriendje aan de deur staat schiet hij direct weer in zijn stoere rol en hij zal nooit meer samen met een vriendje dit soort fantasie verhalen spelen.

                           Bron; Photo by Miguel Á. Padriñán from Pexels

Prepuberteit

De prepuberteit gaat in vanaf 10 jaar. Veranderingen gaan plaatsvinden in het lichaam door hormonale wijzigingen, maar  ook gedrag kan aanzienlijk veranderen. De weg naar zelfstandigheid wordt ingeslagen. Ik zie mijn zoon regelmatig tobben in deze fase, die voor hem net een paar maanden lijkt te zijn ingegaan. Kopieer gedrag van zijn (zwaar) puberende broer en dus ook ineens een andere (lelijke) manier van omgaan met mij. Stoerder gedrag met vriendjes en vriendinnetjes. Ik mag niet tegen zijn broer zeggen, dat hij gezellig speelt met een vriendin. Met meisjes spelen is niet stoer (maar wel heel leuk). Zijn vele fantasie spellen, speelt hij alleen en niet meer met vrienden. En af en toe wordt hij heel boos, dat hij alles zelf moet doen. Zo fijn en makkelijk als ma je haar doet, kleding klaar legt en je boterham smeert. Maar als ik soms wel help, snauwt hij dat hij dat dus echt wel zelf kan. Het is nog net niet de fase van ‘tussen tafellaken en servet’, hij is nog echt wel wat kinderlijker. Maar ik zie het beginnen en moet slikken bij het idee, dat mijn kleine ventje groot wordt. We praten over zijn weg naar zelfstandigheid en het stellen van grenzen is de laatste tijd ook een belangrijk item in de opvoeding.

 

Nog even genieten van de kindertijd

Omdat hij mijn tweede en laatste kind is, is het misschien wel een extra besef dat de kindertijd voorbij aan het gaan is. Aan de ene kant ben ik er ook aan toe om wat meer ‘aan de beurt’ te zijn en groei ik mee met de fase van het kind. Aan de andere kant, wil ik het niet weten en blijft mijn jongste kind altijd mijn kleine monster. Ik schiet er natuurlijk niets mee op. Niets is voor altijd en als je kinderen hebt, is die spiegel wel erg confronterend. De jaren vliegen voorbij. Kinderen worden groot en dat zegt ook heel veel over jezelf en het verouderingsproces. Maar het is nog steeds genieten van die kleine schat. Zoals ik van alle fases heb genoten met mijn kinderen. Hij vindt het nog heerlijk om samen te kroelen, samen te lezen, samen zijn fantasie op de loop te laten en samen te communiceren met humor op een kinderlijke manier. De puberteit komt er de komende jaren aan. Ach, dan groei ik daar toch ook weer in mee en geniet weer van die momenten. Mijn kinderen blijven toch mijn kinderen of ze nou 10 jaar zijn of straks 35 😊

 

Warme groet,

Mirella 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *