Slecht slapende kinderen, iedereen heeft er wel ervaring mee. Bij de 1 gaat het snel over en bij de ander duurt het jaren.

Je hebt kinderen en volwassen die bij het zien van hun kussen al in slaap zijn. Die hoeven maar te gaan liggen en die zijn meteen weg, slapen door en hoor je pas als de wekker gaat. Bij vele kinderen (en ook volwassenen) werkt het helaas niet zo.
Ze dromen heel veel, praten in hun slaap, slapen onrustig of hebben moeite met in slaap komen.
Zo zijn ook onze kinderen verschillende hierin.
Onze oudste zoon slaapt vanaf dag 1 dat hij geboren was al slecht.. Je mantra wordt dan

 ‘het wordt vanzelf beter, het wordt vanzelf beter’

Hij is nu 8 en ik denk dat het werkelijk nooit overgaat….

Wel verbeterd, in sommige opzichten. Als ervaringsdeskundige heb ik de volgende tips voor je om hopelijk betere nachten te creëren;

*Afsluiten van de dag

Kijk na het avondeten geen televisie meer. Ga lekker een boek lezen, alleen of samen. Bespreek de dag en sluit altijd af met waar je het meest trots op bent of het allerleukste van de dag. Zo ga je positief naar bed.

 

*Wanneer je kind niet naar bed wilt of moeite heeft met inslapen

Bedenk samen een stoere mantra , een herhalingszinnetje  die het kind in zijn hoofd of desnoods hardop kan herhalen. ‘ik ga slapen zonder bang te zijn’ of ‘ik ben dapper dus ik ga slapen’.

Er zijn cd’s te koop met ontspanningsoefeningen voor kinderen. Heerlijk om bij in slaap te vallen.

*Je kind wordt 1 of meerdere keren wakker in de nacht

Probeer te achterhalen waarom het kind wakker wordt. Warm, koud, dorst, toilet.
Ook kan het zijn dat het kind enge dromen heeft.
Laat het in alle gevallen zo donker mogelijk in de slaapkamer. Praat zo min mogelijk maar stel wel gerust. Probeer om het kind aan fijne dingen te laten denken.

Wij deden nog wel eens dat we dan na 10 minuutjes weer kwamen kijken. Die veiligheid dat ze weten dat je in de buurt bent werkt kalmerend.

Blijf niet te lang en ga zeker niet op monsterjacht! Daarmee beaam je dat er iets is om bang voor te zijn. Gebruik die fantasie waarmee het monster is gemaakt om er iets grappigs of leuks van te maken.

*Je kind wordt heel vroeg wakker

Ga na waarom het kind zo vroeg wakker wordt. Niet alle kinderen hebben dezelfde hoeveelheid slaap nodig. Een glaasje water en weer in bed. Is het acceptabel vroeg maar slaapt de rest van het huis nog. Kan je proberen het kind aan te leren in bed te blijven tot bijvoorbeeld 7.00 uur. Een klein klokje bied dan uitkomst. Een stapel boeken ook 🙂

Maak je je echt zorgen om het slaap gedrag van je kind neem dan uiteraard contact op met deskundigen. Ook in de bibliotheek zijn hier tal van boeken over te vinden.

Vergeet vooral niet dat je in alle gevallen je gevoel moet volgen. Welke tips, boeken of deskundigen je ook spreekt.  Volg je gevoel en intuïtie, dan zit je goed.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.