Tips

Over boosheid en driftbuien

Boosheid bij (jonge) kinderen kan soms erg lastig zijn om mee om te gaan. Als volwassenen vinden we de boosheid vaak buitenproportioneel, het lijkt alsof je kind het veel erger maakt dan het is. ‘Je doet alsof de wereld vergaat, maar zo erg was het toch niet?!’ Maar je kind kan het écht zo erg ervaren en als wij ze dan ook nog eens niet begrijpen….

Boosheid bij baby’s

Sommige kinderen zijn als baby al snel boos. Dit uit zich in huilen, omdat ze het nog niet op een andere manier kenbaar kunnen maken. En juist doordat ze niet duidelijk kunnen maken wat er is en je als ouder vaak ook niet weet hoe je je baby kunt helpen als het zo boos is, maakt het extra moeilijk hier goed mee om te gaan.

Baby’s die snel boos worden, zijn vaak kinderen met een sterk karakter. Ze willen meer dan ze kunnen en blijven vaak ook proberen dat voor elkaar te krijgen. Maar ze kunnen nog zo weinig, wat vervolgens voor frustratie zorgt. Bedenk maar dat ze met dit doorzettingsvermogen later nog een heel eind kunnen komen!

Hoe ga je ermee om?

Wat deze baby’s vooral nodig hebben is heel veel geduld en begrip. Het is niet waar dat het altijd komt doordat de ouder ze ‘bij iedere kik’ oppakt (wat vaak wordt gezegd). Bij sommige kinderen zit het er nu eenmaal in, zij laten graag weten dat ze het ergens niet mee eens zijn. Begrip tonen betekent echter niet dat je altijd moet toegeven, maar benoem het gevoel van je baby. Ook al verstaan ze je nog niet; ze begrijpen meer dan je denkt én ze voelen veel aan

2362008376_5b8cf71050_o

Boosheid bij dreumes en peuter

Vooral peuters staan bekend om hun driftbuien, er wordt ook wel gesproken van de peuterpuberteit. Maar ook de dreumes kan er soms al wat van. Wanneer een kind één jaar is, kan het ineens heel boos worden omdat iets niet lukt, omdat ze iets willen dat niet mag of juist omdat ze iets moeten dat ze niet willen.

Peuters maken een enorme sprong in de ontwikkeling en ontdekken steeds meer hun eigen persoontje. Mét een eigen willetje. En die wil hij graag doorzetten! Ook is hij steeds op zoek naar de grenzen; tot hoever kan hij gaan? Geef hem de ruimte die grenzen te verkennen, maar geef ook duidelijk aan waar die grenzen liggen. Ontdekken en experimenteren hoort bij deze ontwikkelingsfase.

Hoe ga je ermee om?

Duidelijke grenzen bieden hem houvast en veiligheid. Op die manier kun je boze buien deels al voorkomen. Wanneer je kind een driftbui heeft, geef hem daar dan de ruimte voor. Je kind mag boos zijn. Daarnaast zijn kinderen tijdens zo’n boze bui niet goed te bereiken en kun je ze beter even met rust laten. Wordt niet boos en geef geen straf, maar geef ook niet toe. Toon begrip en blijf rustig, hoe moeilijk dat soms ook is. Wanneer je kind gekalmeerd is, kun je bespreken wat er aan de hand was en kun je vertellen hoe je kind de volgende keer zijn boosheid kan uiten. Het is goed dat hij leert dat hij boos mag zijn, maar niet mag schoppen, slaan of dingen kapot mag maken.                                                                

Boosheid bij schooBooslkinderen

Wanneer kinderen wat ouder zijn, gaat de boosheid vaak meer om de buitenwereld. Het beste dat je nu kunt doen is luisteren en begrip tonen. Als volwassenen hebben wij al snel de neiging om een oplossing te zoeken en te vertellen dat het allemaal wel wat meevalt. Daarmee voelt je kind zich niet serieus genomen. Benoem wat je kind voelt (‘Je vindt het niet zo leuk dat zij niet met je wil spelen’), toon daar begrip voor en vraag aan je kind wat een goede oplossing zou zijn. Laat hem daar dus zelf over nadenken!

En ook bij oudere kinderen geldt dat ze moeten leren dat ze boos mogen zijn, maar dat ze dat niet hoeven te uiten door te schreeuwen, schoppen of slaan.

Heeft jouw kind wel eens een driftbui? Hoe ga je hiermee om?

4 thoughts on “Over boosheid en driftbuien

  1. Kijken deze fases gehad en er zullen er vast en zeker nog een paar volgen.

    Aan het begin van zo een fase laat ik ze vaak even in hun driftbui, het is toch een nieuwe uiting waar ook zij mee moet leren omgaan. Al snel volgt van mijn kant een korte uitleg en ik moet zeggen dat mijn twee kinderen er gelukkig niet in blijven hangen!

  2. Fijn dat ze er niet in blijven hangen! Meestal gaat het ook sneller over wanneer je ze juist even laat, dan wanneer je erop in gaat of er zelfs boos om wordt. Dat maakt ze alleen nog maar bozer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *