Opgroeien doe je samen
Het is een misvatting om te denken dat alleen kinderen opgroeien en wij uitgegroeid zijn. Opgroeien doe je namelijk samen met je kind. Sterker nog, de grootste leermeesters in het leven zijn onze kinderen. Kinderen komen door ons, net zoals jij door jouw ouders bent gekomen.. 

Ieder kind is vanaf de zwangerschap verbonden met het innerlijk gevoel van de ouders. Je zou denken, huh, al in de buik? Een baby denkt toch nog niets? Dat klopt, het denk niets, maar het voelt wel degelijk. Het voelt al onze verlangens en tuned daar op in. Om je wat beter uit te leggen hoe dit in elkaar steekt, neem ik je mee in de wereld van het familie systeem.

Familie geweten

Een familie is een systeem en ieder systeem heeft een geweten, een geschiedenis en de daabij horende verlangens. Ieder kind borduurt voort op dit geweten en verlangen, het draagt soms ballast van deze geschiedenis.

“Ja jeempie Elliëtte, dat klinkt nogal vaag!”. Snap ik! Ik ga proberen met een concreet voorbeeld te duiden hoe zoiets werkt.

Stel jouw moeder was de oudste dochter van een groot gezin. Haar moeder was veel ziek en daardoor is jouw moeder nooit echt kind geweest. Ze vervulde een verantwoordelijke rol en verlangde eigenlijk naar het gevoel van vrijheid en kind zijn. Haar loyaliteit zorgde ervoor dat ze haar plicht vervulde zonder morren.  Echter voelt ze daar tot op de dag van vandaag nog een bepaalde verbittering over. Maar ze kiest ervoor om dit niet uit te spreken, het was nu eenmaal zo. Ook hier wint de loyaliteit het van het diepe verlangen van erkenning en het gemis van kunnen kind zijn.

Jij als klein kindje bent afgedaald als ziel en hebt dit verscholen verlangen opgepakt en gaat daar onbewust mee aan de slag. Jij laat vanaf dag één levensvreugde zien en een enorme hang naar autonomie. Met andere woorden gezegd, je bent lekker eigenwijs en een hele uitdaging.

Spiegel

Jij bent dus aan het voortborduren op het verlangen van je moeder. Jij houdt haar een spiegel voor, jij daagt haar uit om buiten de lijntjes te gaan kleuren. Echter is jouw moeder door vroeger enorm van de structuur en houdt ze ervan dat de dingen gaan zoals ze horen. Jouw heerlijk eigenwijze karakter en hang naar autonomie gooit al deze structuur compleet in de war. 

Jij stuurt aan op het laten vieren van de teugels. Jij wilt chocoladevla tekeningen maken op tafel met mama, omdat daar de vreugde in zit die mama gemist heeft. Als mama dit begint te begrijpen en dit verlangen verzilvert samen met jou, is het gezien. Zodra iets (systemische boodschap) gezien is, wordt het rustiger, dan gaat het moeten eraf. Het kind voelt minder noodzaak voor dit gedrag. Het gedrag wat zo stoorde, lijkt wel minder te storen. Vaak vraagt een ouder zich dan af, komt dit doordat het minder is of omdat ik mij er minder aan erger?

Persoonlijke groei

Zo zie je, het gedrag van het kind zorgt ervoor dat de ouder uitgenodigd wordt tot groei. Dit is maar één voorbeeld van zo’n systemische boodschap. Iedere keer weer ontdek ik met ouders de mooiste boodschappen die schuil gaan in het gedrag van hun kind. Voor mij is het overduidelijk dat kinderen onze grote leermeesters zijn en dat we zij aan zij groeien. Zij willen niets liever dan dat wij in contact zijn met ons verlangen en onze thema’s zelf aangaan.

Hoe meer wij onze eigen thema’s en verlangens goed kennen, deze zelf dragen en er mee aan de slag gaan, dan ontlasten wij onze kinderen. Het is mijn drive om ouders te helpen om in verbinding op te groeien met hun kind. Want goed verbonden opgroeien geeft je een prachtige stevige basis waarmee je verder kunt in het leven.

Verlangen of vraagteken?

Ik hoop dat je door het lezen van dit blog bewuster bent van de kracht van het familiesysteem. Voel jij na het lezen van dit blog de behoefte om te kijken naar een verborgen verlangen of is het nog een vraagteken wat helder mag worden? Hoe dan ook, wil je het licht schijnen op de relatie met je kind en ontdekken welke verborgen boodschap schuilt in het gedrag? Neem contact op en stel je vraag, ik kijk graag met je mee.

liefs Elliëtte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *