Ook de Sint gaat circulair
Ook Sinterklaas doet aan hergebruik. Sinds een paar jaar bestaat er Recycle Sint, waarbij speelgoed een tweede leven krijgt. Het is een prachtige manier om het Sinterklaasfeest niet alleen duurzamer te maken, maar ook nog eens een stuk voordeliger.
In feite gaat het om niets anders dan speelgoedruilmarkten, die intussen door het hele land heen plaatsvinden. Soms wordt er gebruikgemaakt van een bonnensysteem: ouders leveren speelgoed in en krijgen hiervoor waardebonnen die vervolgens gebruikt kunnen worden om iets van dezelfde waarde mee te nemen. Maar in andere gevallen mogen ouders die iets hebben ingeleverd zoveel speelgoed meenemen van de ruilmarkt als ze zelf willen.
Ik vind het een heerlijk initiatief. Hoe vaak krijgen kinderen niet een stuk speelgoed of een spel waar ze al snel niet meer naar omkijken, of waar ze op den duur gewoon klaar mee zijn, omdat ze er te oud voor worden? Ja, ook dat speelgoed vindt vaak zijn weg wel naar een vriendje of vriendinnetje, of een nichtje of neefje. En ook Markplaats doet wat dat betreft goede zaken.
Toch is zo’n ruilavond veel leuker; het is een soort van surprises maken voor de ouders. Vaders en moeders leveren speelgoed in en mogen in ruil daarvoor kijken wat voor leuk speelgoed voor hun kroost er te halen valt. Op die manier kies je toch nog iets voor je kind uit.
Gestage groei
Dat het fenomeen populair is, blijkt wel uit de groei in het aantal Recycle Sint-avonden. Waren dat er in 2018 nog iets meer dan honderd, dit jaar is dat aantal gegroeid naar 126, aldus de website van Recycle Sint. Niet slecht, wanneer je bedenkt dat oprichter Elif Algu in 2013 met het initiatief startte met een ruilavond waar twintig mensen op af kwamen.
Het is niet alleen een prachtige manier om tegen iets leuks voor je kind aan te lopen, maar je kan ook handig van je eigen rommel afkomen, zonder dit meteen weg te gooien. En op die manier zijn er verschillende soorten bezoekers van de Recycle Sint-avonden.
- De koopjesjagers: deze ouders hopen tussen de gebruikte spullen het merkspeelgoed te vinden, zodat ze hun kinderen iets duurder speelgoed kunnen geven;
- De gulle gevers: deze ouders zien Recycle Sint als een praktische methode om zelf van oud speelgoed af te komen en het zo een tweede leven te geven;
- Duurzame ouders: deze papa’s en mama’s willen hun kinderen vooral bewust maken van wat speelgoed kost en wat je ermee doet. Of juist niet doet, zodat je het dan beter aan iemand anders kunt geven.
Wat voor soort ouder ben jij eigenlijk? Een gulle gever, een duurzame ouder, of ben je toch die koopjesjager? Of heb je een beetje van alles in je?