bron: rawpixel.com from Pexels

Drie inzichten als sportcoach/opvoeder

Een interessante informatie avond over sport coaching leverde mij, als ouder, mooie inzichten op. Iedere ouder (van wie het kind sport) is, naast opvoeder, een sportcoach. De ene ouder pakt deze rol anders op dan een ander. Ik denk dat we allemaal de schreeuwers langs de lijn herkennen, met de negatieve uitlatingen tegen de kinderen, spelbegeleiders of coaches/trainers. Denk ook, dat we dat gedrag massaal afkeuren en een voorstander zijn van het gezegde “als je niets liefs kunt zeggen, zeg je maar niets”. Dat kinderen groeien van positieve feedback weten we natuurlijk allemaal.

Sport als uitlaatklep

Mijn jongste zoon is 10 jaar en voetbal is alles voor hem. Van kleins af aan zeult hij overal een bal mee naar toe en in zijn ogen is een dag niet gevoetbald, een dag niet geleefd. Heerlijk vind ik het. Gamen is leuk, maar na een half uur vliegt hij weer naar buiten om te ballen. Afwachten of dit zo blijft, maar dat is een ander verhaal. Regelmatig zou ik willen, dat hij met net zoveel overgave naar school gaat. Dat is dus helaas niet het geval. Mijn gedachten vooraf aan de informatie avond waren, dat ik een stuk sport coaching wellicht zou kunnen gebruiken bij het ‘school coachen’. Drie inzichten, die ik heb verkregen deze avond wil ik graag delen. Wellicht zijn het inkoppers, maar leuk om bij stil te staan.

 

Een stelling

De stelling, die werd gepresenteerd was dat 1. Plezier 2. Zelfvertrouwen 3. Motivatie leidt tot prestatie. Een kind kiest zelf zijn/haar sport (als het goed is…). Deze eigen keuze brengt een intrinsieke motivatie met zich mee, wat heel anders is als de motivatie voor school (‘moetje’). Daar ging mijn idee om het geleerde mee te nemen voor school coaching, maar toch. Een coach kan zich  richten op één van de drie genoemde pijlers en dan zullen de andere twee automatisch verbeteren. Het resultaat hiervan leidt tot prestatie. Voor de fanatieke ouders onder ons; prestatie is niet hetzelfde als winnen J. Zo kan een coach zich bijvoorbeeld richten op veel lol tijdens het spel (dat was lachen, dat Sven met zijn billen scoorde) of met positieve feedback het zelfvertrouwen vergroten (wat zag jij dat goed) of zich juist richten op de motivatie (Als jullie de tweede helft zo goed blijven spelen, hebben we volgende keer een verrassingstraining). Bij het richten op de plezier component, hebben kinderen niet alleen lol, maar vergroten ook het zelfvertrouwen. Als klap op de vuurpijl zal de motivatie voor de sport nog meer groeien. En dit leidt vervolgens tot een prestatie. Inzicht met een waarheid als een koe.

En?

Als kinderen een wedstrijd hebben gespeeld en ze komen van het veld of thuis, is het eerste wat hen wordt gevraagd: ‘En…?’ Het kind antwoordt dan automatisch met het doorgeven van de eindstand en te zeggen dat het heeft gewonnen of verloren. De nodige emotie komt daarbij naar boven. Wat als de vraag ‘En…?’ nu eens wordt aangevuld met: ‘En, heb je nog plezier gehad?’ Mijn zoon speelde het tweede deel van de competitie een klasse te hoog en verloor echt alle wedstrijden. Ik heb de zin uitgetest en het werkt echt. Dan hoor je meer de verhalen over de wedstrijd zelf of het dubbel liggen van de lach onder de douche na afloop. Het winnen of verliezen lijkt dan veel minder interessant. Dit inzicht vind ik een leuke eyeopener.

Focus op negativiteit

Eigenlijk vind ik mezelf best positief. Ik probeer mijn kinderen op een positieve manier op te voeden. De ene keer is dat wat lastiger dan de andere keer. Net als het feit, dat we de lelijke schreeuwers langs de lijn niet goedkeuren, betrap ik mezelf ook wel eens op negativiteit. Vanwege mijn eigen fanatisme sta ik soms ook tenenkrommend te kijken naar een wedstrijd en projecteer ik dat weleens op mijn kind. Ik doe het dan wel thuis, na afloop van de wedstrijd, maar toch. Je wilt toch ook, dat je kind leert om door te zetten, voor zichzelf op te komen of wat beter zijn ‘mannetje’ in de gaten te houden? Is dat slecht? Slecht is het natuurlijk niet, maar het is wel iets om bij stil te staan. Aandacht geven aan positieve aspecten dien je dan niet te vergeten. Op de informatie avond werd een schoolrapport getoond van een kind met mooie, gemiddelde cijfers, plus één negen en één vier. Waar ga jij als ouder over praten als je kind met zo’n rapport thuis komt? Over dat cijfer vier! En weet je, dat verwacht het kind ook. Het is heel natuurlijk, dat de focus ligt op negativiteit. Maar wat als je nu helemaal geen woord rept over die vier en alleen de focus legt op de mooie cijfers en je kind de helemaal in prijst voor de behaalde negen? Kun je voorstellen, wat dat met je kind doet? Inzicht nummer drie; inkoppen, maar zorgt wel voor bewustwording.

Feel good momenten

Het was een super leuke avond. De drie inzichten heb ik van harte tot me genomen en in de praktijk uitgetest. Ik ben tot de conclusie gekomen, dat het goed is om af en toe bij dit soort zaken stil te staan. Dat het een meerwaarde is om bewust te worden van het handelen en als coach en als ouder met deze kennis je voordeel te doen. Een manier van denken, waarbij we veel meer de positieve manier van coachen en begeleiden van sportende kinderen tot uiting kunnen brengen. Dat het ook natuurlijk is als het niet altijd lukt, maar het wel een bewustwording tot stand brengt. Wat mij betreft zijn de inzichten  wel degelijk ook op andere aspecten in het leven toe te passen zoals ‘school coaching’. Ook al ligt er een andersoortige motivatie aan ten grondslag. Maar denk naast het opvoeden ook eens aan je eigen leven als ouder. Op je werk, met vrienden, in de liefde; met een focus op positiviteit, op het (leer) proces, op plezier, op elkaar motiveren en zelfvertrouwen geven creëren we meer feel good momenten en ziet het leven er een stuk sportiever uit.

 

Warme groet, 

Mirella Lapré – de Graaf

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *