Vaak hoor ik van ouders dat ze zich hadden voorgenomen hun kind geen speen te geven, maar er na een tijdje toch niet onderuit konden. Ik hoorde ook een beetje bij die ouders. Het liefste wilde ik dat mijn kind zowel niet op zijn duim als op een speen zou zuigen, maar als ik moest kiezen dan toch liever een speen. Omdat je die makkelijker af kunt leren dan een duim (speen kun je afnemen, duim hebben ze altijd bij zich) en omdat de kans op gebitsproblemen groter zijn dan bij de speen.

We hebben het een aantal weken vol kunnen houden, maar ook vSpeen 2oor ons brak toen het moment aan dat de kleine man een enorme zuigbehoefte had en we eigenlijk geen andere keuze hadden dan de speen te geven. En ditwas toch een uitkomst hoor! In plaats van steeds maar weer aan te leggen, terwijl hij eigenlijk geen honger meer kon hebben, konden we nu af en toe het speentje geven. Al snel veranderde dat naar alleen bij inslapen. Na een ruim een jaar hebben we het speentje ‘afgeleerd’.

Gebitsproblemen

De reden dat ik geen speen wilde geven, was omdat het een negatieve invloed kan hebben op de spraakontwikkeling en op het gebit. Door speengebruik verandert de stand van de tanden. Wanneer je echter de speen afwent rond de eerste verjaardag, heeft de speen geen effect op het gebit en zelfs als je de speen pas afleert vóórdat hij zijn tandjes gaat wisselen, is de kans op gebitsproblemen erg klein.

Spraakproblemen

Veelvuldig speengebruik of duimzuigen kan een onduidelijke spraak tot gevolg hebben. De spraakproblemen ontstaan doordat de tongpunt wat slapper kan worden door het sabbelen. Deze problemen zijn er vooral bij het uitspreken bij de ‘s’ en de ‘z’. Vaak slissen kinderen die veel op een speen sabbelen of duimzuigen. Daarnaast zijn ze natuurlijk onverstaanbaar als ze met het speentje in de mond proberen te praten.

Overige nadelen van speengebruik

Er zijn nog andere nadelen. Allereerst lijkt er een verband te bestaan tussen speengebruik en middenoorontsteking, dus bij kinderen die daar last van hebben, wordt de speen afgeraden. Ook kan het de borstvoeding verstoren, bijvoorbeeld wanneer je kindje teveel aan de speen sabbelt, daardoor minder om de borst vraagt en zo de productie afneemt (bij overproductie kan dit juist weer een uitkomst zijn). Wanneer de speen te makkelijk wordt gegeven, kan het zo zijn dat er niet goed wordt gekeken naar de behoeftes van de baby (honger of zuigbehoefte). Je kunt daarom het beste pas starten als de borstvoeding goed op gang is, na zo’n 4 tot 6 weken.

De voordelen

Er zijn ook voordelen aan het gebruik van een speen. Ten eerste kan het de zuigbehoefte bevredigen, zoals eerder genoemd. Door een speentje te geven kun je tevens de voeding even uitstellen en kan het je kindje helpen gemakkelijker in slaap te komen. Ook kun je een speen geven om duimzuigen te voorkomen, al lukt dat niet altijd! En tot slot lijkt het de kans op wiegendood te verkleinen en wordt het door sommige deskundigen daarom zelfs aangeraden een speen te gebruiken.Speen

5 tips bij speengebruik

Er zitten dus zowel voor- als nadelen aan het gebruik van een speentje en daarom is het aan jou als ouder om hier een afweging in te maken. Kies je voor een speentje? Dan kun je de volgende tips in achting nemen:

  • Wacht met het geven van een speen tot de borstvoeding goed op gang is en je baby hieraan gewend is.
  • Gebruik het niet als eerste middel om je kind te troosten. Probeer het eerst op een andere manier.
  • Daarom kun je je kind het beste alleen de speen geven bij het inslapen of als het erg moe is. Daarbuiten alleen bij hoge uitzondering. Op die manier wordt het al niet in eerste instantie als troostmiddel gebruikt en is het ook gemakkelijker af te leren.
  • Wanneer je het alleen bij het slapen gebruikt, kan je kind zich beter verstaanbaar maken. Met een speen in de mond praten werkt nou eenmaal niet zo goed. Ook is er op die manier kans dat je kind op een andere manier duidelijk gaat maken wat hij wil (negatief gedrag), in plaats van dat hij zich in woorden uitdrukt.
  • Probeer de speen rond het eerste jaar af te leren. Vind je dit moeilijk of wil je het nog niet, doe het dan in ieder geval voordat hij zijn melktandjes gaat wisselen, zo rond het vijfde/zesde jaar.

Vind je het moeilijk om het speentje af te leren? Weet je niet hoe je dat moet doen? Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrief en ontvang hier tips over in je mail!

Heeft jouw kind een speen (gehad)? Tot welke leeftijd? Gebruikte je deze alleen bij het slapen of ook overdag? 

2 Replies to “Wel of geen speen?”

  1. Kom ook even hier kijken. interessante site.
    En spenen? Nee. Mijn oudste is gaan duimen en die is daar eigenlijk vrij gemakkelijk mee opgehouden. Op een gegeven moment konden we met haar de afspraak maken dat ze niet meer overdag zou duimen en wat later ook dat ze ‘s nachts niet meer duimde.
    Jongste heeft nooit geduimd en ook nooit een speen gehad.

    1. Leuk dat je komt kijken! 🙂 Wat fijn dat je oudste zo makkelijk is gestopt met duimen! Dat scheelt een hoop gedoe. En dan is een duim wel handig, die heeft ze altijd bij zich. Hebben jullie bij de jongste wel iets geprobeerd of was het niet nodig? Lijkt me heerlijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.