Dit jaar is Jo Frost, oftewel the Supernanny, neergestreken in Nederland. Een paar jaar terug leek heel Nederland fan van the Nanny, al waren er toen ook al kritische geluiden. Sinds de eerste uitzending van Nanny On Tour is er echter nog veel meer ophef ontstaan over haar werkwijze en is er zelfs een heuse ‘actiebeweging’ ontstaan onder de naam #stopjofrost. Voorstanders zijn er ook nog steeds en die zijn te vinden onder #gojofrost. Zij vinden dat ouders hun kinderen best wat harder mogen aanpakken en ook dat ouders best eens mogen worden aangepakt.                                                                                                                            

KritiekNanny

Vanwaar alle ophef? Al langere tijd was er tegengeluid omtrent de time-out en ook de methode van straffen en belonen levert kritiek op. Daarnaast worden er vraagtekens gezet bij de snelle manier van handelen, waardoor er aan veel zaken voorbij wordt gegaan. In twee weken tijd lijkt alles koek en ei te zijn, wat vrijwel onmogelijk is.

Oorzaken van gedrag

Natuurlijk moet je hierbij niet vergeten dat het televisie is en wij lang niet alles te zien krijgen van het hele proces. Er zullen vast (hopelijk) veel meer gesprekken vooraf en tussendoor zijn dan wat op de tv wordt getoond. Maar dan nog vind ik dat er in veel situaties te direct op het gedrag wordt gereageerd en te weinig wordt gekeken naar wat er ten grondslag ligt aan dit gedrag. In de eerste aflevering bijvoorbeeld had het gezin een scheiding achter de rug, wat uiteraard vergaande problemen tot gevolg kan hebben. Hier werd eigenlijk volledig aan voorbij gegaan tijdens deze uitzending.

Harde aanpak

Daarnaast vind ik ook dat de ouders vaak vrij hard worden aangepakt. Vergeet niet dat er heel wat moed voor nodig is om met zoiets gevoeligs als de opvoeding op tv te komen en al je kwetsbaarheden aan een paar miljoen kijkers te laten zien. Daar mag wat mij betreft best wat meer respect voor getoond worden, hoe bont ze het soms ook maken. Dat ze aan de bel trekken geeft aan dat ze het zelf ook graag anders zien.

Time-out exit?

We kunnen echter niet alleen maar kritisch zijn. Vooral in de laatste uitzending zag ik toch ook hele positieve dingen van Jo Frost en zelfs de time-out leek exit. Je zag dat dit gezin de time-out te pas en te onpas gebruikte en de ouders vertelden dat ze dit hadden geleerd van Jo. Zij was echter allesbehalve gecharmeerd van hun aanpak, vooral van die van de vader en vond dat ze de time-out op geheel verkeerde wijze gebruikten.

Choose your battles

Een ander probleem in dit gezin was het eten. Ouders, vooral moeder, waren enorm gefocust op het eten en op de tafelmanieren van de kinderen. Zij maakten werkelijk overal een strijd van. Ik vind dat de Nanny hier goed ingreep door te benadrukken dat ze beter helemaal geen aandacht kunnen besteden aan het eetgedrag en dat het vooral een gezellig tafelmoment moet zijn. ‘Het is hier geen restaurant, ze zijn hier in hun eigen omgeving en moeten lekker zichzelf kunnen zijn.’ Natuurlijk mogen ze tafelmanieren leren, maar ‘choose your battles’, oftewel zie af en toe eens iets door de vingers.Nanny 2

#Stopjofrost of #gojofrost?

Vooral door de laatste uitzending ben ik wat milder geworden ten opzichte van The Nanny. En natuurlijk is het ook geen persoonlijk kritiek dat ze krijgt door de beweging #stopjofrost, maar vooral kritiek op de time-out en op het programma. The Nanny zelf lijkt ook een stuk milder in deze serie dan in de serie in Engeland. Zou ze zich hebben aangepast aan de manier van opvoeden in Nederland? Of zouden ze zelfs de uitzendingen hebben gedemonteerd naar aanleiding van alle ophef?? Dit laatste lijkt mij sterk, maar ik denk wel dat Jo rekening houdt met de stijl van opvoeden hier en dat kan natuurlijk ook niet anders. Ondanks dat ik vaak met kromme tenen kijk naar dit programma, kijk ik toch weer uit naar de volgende aflevering van morgenavond ;-).

Wat vind jij van The Nanny? Hoor jij bij de categorie #gojofrost of #stopjofrost? 

One Reply to “The Nanny, #gojofrost of #stopjofrost?”

  1. Ik kijk ook met kromme tenen…..naar de ouders welteverstaan.
    We leven inmiddels in een please-cultuur waar kinderen alleen nog maar met fluwelen handschoentjes worden aangepakt. Ik zie het niet alleen op tv maar ook om mij heen. Vreselijk!

    Ik heb me afgelopen dinsdag ook weer enorm zitten ergeren aan de poezelige mama van 4 en de 5e onderweg. Alles maar lief benaderen terwijl de vader overduidelijk wel graag een iets strengere aanpak wilde. En terecht. Maar zwangere mama zag alles als streng. Wat een chaos in dat gezin. En dan ook nog financieel ondersteund worden door de ouders. Stop dan in godsnaam met voortplanten als je dit gezin al niet kunt onderhouden…..Grow up!

    Afijn, de ouders van tegenwoordig denken dat consequent zijn hetzelfde is als streng. Doodsbang dat hun kind niet meer van hen houdt bij een straf of reprimande worden de kinderen langzamerhand de heersers in dit soort gezinnen. We doen het onszelf aan!

    Ik begrijp werkelijk niet dat er zoveel mensen niet zien hoe lief Jo is en hoe ze het beste voorheeft met het hele gezin. Niet de kinderen moeten heropgevoed worden maar de ouders. Zoals zo vaak….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *