Hi, ik ben Joyce van de Pas (eigenlijk Schouten, maar verleid door de liefste man op aarde om toch ook maar zijn achternaam te gaan dragen, net als de kids). Afijn, ik heb dus twee kinderen Luc (2004) en Lotte (2009), één man (handen vol aan), een hond en een eigen bedrijf. Niet noodzakelijk in deze volgorde ;).

Minimaal vier kinderen?pisa

Vroeger riep ik altijd hard dat ik toch minimaal 4 kinderen wilde, maar na 2 gezonde koters ging bij mij de knop om. Klaar was ik ermee om zeker 5 van de 9 maanden als olifant door het leven te gaan en al die –over mijn buik aaiende- mannen glimlachend te corrigeren. Ken je dat? Ben je zwanger, zo rond als een tonnetje, en dan denken ze ineens dat ze ongevraagd aan je buik mogen zitten! Alsof die nu niet meer van jou is of zo. Vreselijk vond ik dat.

Zwanger zijn is niet mijn ding

Laten we het er maar op houden dat zwanger zijn niet echt mijn ding is. En dat ik ook geen echte babymoeder ben. Tuurlijk zijn ze verder gezond groot gebracht, zijn ze aan liefde niets te kort gekomen en hebben ze netjes plichtsgetrouw een half jaar borstvoeding gehad… maar wat ben ik blij met de kleine stukjes zelfstandigheid die er steeds bij komen.

Blij dat de kinderen ouder zijn

In het begin van de babyperiode moet je zeker 30 minuten uittrekken om de deur uit te gaan met je kindje. Bepakt en bezakt verlaat je dan het huis en negen van de tien keer vergeet je het een en ander. Nu roep ik een keer en ben ik binnen 5 minuten met de kinderen onderweg. Heerlijk!

Ook zakelijk gezien is deze leeftijd een stuk handiger. De kinderen doen hun eigen ding en toch ben ik aanwezig als het nodig is.Het grote voordeel van thuis werken. Nadeel is natuurlijk dat ze nog steeds tussendoor je aandacht vragen en je minder effectief werkt als ze thuis zijn. Lang leve school ;-).

Thuiswerken als moeder

Sinds vier jaar werk ik voor mezelf en dat bevalt me uitstekend. Naast MamsatWork.nl (een website voor werkende moeders) ben ik eigenaar van Zazou.eu, een webshop in kinderkleding. Ik geniet van de afwisseling en de enorme vrijheid. Het is keihard werken,dat wel, maar het feit dat ik zelf kan schakelen in tijdstippen maakt het dubbel en dwars waard.

foto (1) (1)Financiële vrijheid

Een van de belangrijkste dingen die ik ook aan mijn kinderen wil meegeven is dat niets mis is met hard werken, als je maar doet waar je hart ligt. Naar mijn idee kan je dan ‘alles’ aan. Verder vind ik het belangrijk dat mijn meisje leert dat het goed is om economisch onafhankelijk te zijn. Zodat je alle vrijheid hebt (daar heb je het weer) om je eigen keuzes te maken en niet gedwongen wordt in een keuze omdat je financieel niet anders kan. Daarmee bedoel ik niet dat geld zo enorm belangrijk is, maar wel dat je niet afhankelijk bent van het geld van iemand anders.

Genieten, genieten, genieten 

Genieten doe ik het meest als ik zie hoe mijn kinderen zich ontwikkelen. Ieder op zijn eigen terrein. Ik geniet van de wijze opmerkingen, het feit dat de oudste zelf thee pakt omdat hij daar zin in heeft en dat de jongste eindelijk weer (na 8 weken gips) loopt en gelijk weer haar normale leventje met haar vriendinnetjes oppakt. Ik geniet van de vrijheid die wij ze durven te geven om nieuwe dingen te ontdekken ook al word ik daar soms ook zenuwachtig van en van de sprankelende ogen als ze thuis komen met hun verhalen.

Ik geniet ervan om ze te zien opgroeien en ik geniet ‘s avonds van mijn bed, want man o man, wat kosten kinderen veel energie :-).

Je kunt Joyce haar blog vinden op mamsatwork.nl en haar webshop op zazou.eu. Neem even een kijkje!

 

2 Replies to “Moeders aan het woord: Joyce van de Pas”

  1. Super beschrijving van de huidige tijd. Ik herken het niet uit mijn eigen tijd (ik ben 69 en mijn zoon 42) .Ik ben de eerste 4 jaar na zijn geboorte alleen maar thuis geweest en dat was heerlijk. 2 maal per jaar met vriendinnen en hun koters naar de kust. Altijd op elkaars kindjes passen als dat nodig was. Onze ouders hadden veel kinderen en waren niet in beeld om tig kleinkinderen op te vangen. Wij regelden dat met vrienden en buren. Nu zijn mijn man en ik heel blij dat wij een fijne plaats innemen in het leven van onze zoon en zijn gezin en dat met wederzijds respect voor elkaars mening. Afsluitend: onze 2 kleinkinderen zijn gek op de opa’s en oma.

  2. Herkenbaar is het stukje over zwanger zijn en de babyperiode, dit is ook totaal niet mijn ding. Natuurlijk heb ik het met liefde gedaan maar ik heb meer genoten van de periode vanaf 1,5 jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.