Overig

Hoe was het op school? Hoe je een ander antwoord krijgt!

Hoe was het op school? ‘Goed’. Wat heb je allemaal gedaan? ‘Van alles’ of ‘Weet ik niet meer’. Herkenbaar? En neem je genoegen met dit antwoordof wil je eigenlijk wel weten hoe het écht was op school? Een aantal tips om meer te weten te komen over de schooldag van je kind!

Waarom vertelt je kind niet meer?

De vraag ‘Hoe was het op school?’, is heel breed. Het antwoord ‘goed’ zal in veel gevallen betekenen dat het over het algemeen wel goed ging, al kan er best wel een klein incident zijn voorgevallen. Vooral voor jonge kinderen is deze vraag zo groot, dat ze het antwoord daadwerkelijk niet zomaar op kunnen noemen. Ook kan het zijn dat het helemaal niet zo goed ging, maar je kind het niet wil vertellen. Uit angst, uit schaamte of omdat je kind er niet meer aan wil denken. Maar hoe krijg je dan wel meer informatie van je kind?

Andere vragen stellen

‘Hoe was het op school’ is een open vraag en toch krijg je daar vaak niet het antwoord op dat je zou willen. Om dat voor elkaar te krijgen, is het van belang de vraag concreter te maken. Vraag naar één specifiek onderdeel van de dag in plaats van naar de hele dag. Een keuzevraag zal je kind ook helpen om gemakkelijker een antwoord te kunnen geven op je vraag. En tot slot kun je je kind een beetje triggeren door een gekke of grappige vraag te stellen.boy-457236_640

Wat kun je beter niet doen?

Maak er geen overhoring van door niet teveel vragen achtereen te stellen. Je kind zal het dan niet leuk vinden om te vertellen. Wanneer je merkt dat hij er klaar mee is, ga dan niet door met vragen stellen. Op een later moment kun je er altijd nog op terug komen. Daarnaast is het van belang open te luisteren, dus zonder oordeel. In plaats van jouw mening te geven, kun je vragen wat jouw kind ervan vond. Bijvoorbeeld: ‘Wat vond je ervan dat de meester hem de klas uitstuurde?’

Voorbeeldvragen

Hieronder zal ik je een aantal voorbeelden geven van vragen die je kunt stellen:

1. Wat was het leukste dat je hebt gedaan vandaag?
2. Wat vond je vandaag niet zo fijn?
3. Hebben jullie nog geknutseld (bij peuters/kleuters)? Wat heb je gemaakt?
4. Met wie heb je gespeeld in de pauze?
5. Naast wie zat je in de kring?
6. Wat vond je moeilijk?
7. Waar moest je om lachen vandaag?
8. Wat is het gekste dat je hebt meegemaakt?
9. Naast wie zou je graag vaker willen zitten?
10. Wie vond je vandaag niet zo lief?
11. Waren er nog kinderen ziek vandaag?
12. Werd er iemand de klas uit gestuurd?
13. Wie had je zelf wel de klas uit willen sturen?
14. Als jij de juf of meester zou zijn, wat zou je dan veranderen?

Gedrag van je kind

Deze vragen zullen je helpen meer te weten te komen over de schooldag van je kind en wellicht ook hoe hij het vindt op school. Het is echter ook belangrijk om naar zijn gedrag te kijken en niet alleen naar wat hij of zij vertelt. Gaat jouw kind iedere dag met buikpijn heen of komt het juist iedere dag lachend thuis? Vertelt je kind enthousiast als een spraakwaterval wat hij allemaal heeft meegemaakt, dan kun je ervan uitgaan dat hij het naar de zin heeft. Zal je kind echter weinig vertellen, ook met bovenstaande vragen en speelt hij niet met andere kinderen, dan voelt hij zich misschien minder gelukkig op school.

Besteed daarom zowel aandacht aan wat je kind vertelt als wat hij laat zien. Maak je je zorgen? Neem dan altijd contact op met de leerkracht van je kind om je zorgen uit te spreken. Wanneer hij jouw zorgen niet herkent, kan het zijn dat het gedrag ergens anders vandaan komt. Herkent hij ze wel, dan kunnen jullie samen praten over een oplossing.

Vertelt jouw kind over zijn schooldag of moet je het eruit trekken? Welke vragen helpen jou om meer te weten te komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *