Een dagelijkse portie complimenten-plezier voor jou en je kinderen!


Relaxed opvoeden… Wie wil dat niet? Wij, Daphne en Manon, gunnen het elke ouder! Want hoe heerlijk is het, als je je relaxed voelt en vanuit deze energie je kinderen kunt grootbrengen.
Maar hoe vaak zien en merken we dat dit toch nog best ingewikkeld is? Wij merken dat in ieder geval wel!Relaxed zijn en relaxed blijven is een enorme uitdaging in de huidige maatschappij, met al zijn prikkels en alle ballen die hoog te houden zijn. Met alle to do’s, alle lijstjes en alles waar je nog niet aan toegekomen bent in je hoofd… In hoeverre lukt het dan nog om echt in het moment te zijn? Je kinderen te zien? Echt contact te maken? Echt het gevoel hebben samen te zijn en je waardering uit te spreken? Genieten van dat wat er is?

Wij helpen je graag om hier dagelijks ruimte voor te maken. Nouja, we helpen je met een mooi product – zodat jij hier zelf mee aan de slag kunt – samen met je kinderen!!

Wij hebben het Complimentenspel ontwikkeld. Het Complimentenspel helpt je om stil te staan bij dat wat er is, dat wat goed gaat en dat waar je waardering voor voelt ook daadwerkelijk uit te spreken. Het gebruik van dit spel zorgt echt voor dagelijkse geniet-en-contact-momenten met je kinderen!

Tevens helpt het kinderen te leren hoe je complimenten kunt geven en ontvangen. En daar delen we graag een aantal tips over in deze blog. Want voordat je aan de slag gaat met het Complimentenspel is het belangrijk om stil te staan bij de voorwaarden van een goed compliment. Complimenten zijn er in allerlei soorten en maten. Maar waar let je op bij het geven van een goed compliment?

Een goed compliment stimuleert de groei-mindset. Dit kun je doen door je complimenten te richten op het proces / de weg ergens naar toe / het oefenen. Daar heeft een mens namelijk zelf invloed op. Daarom willen we je meegeven om voornamelijk complimenten te geven over de inzet en minder op het resultaat. Ook in de opvoeding is dit heel belangrijk. Kinderen krijgen hierdoor ruimte om te leren, te groeien en te ontwikkelen. Experimenteren met nieuwe vaardigheden kan alleen als je hier ruimte voor voelt, als je ruimte voelt om het niet perfect te hoeven doen maar fouten mag maken. Een groei-mindset helpt hier enorm bij! Jij als ouder hebt hier invloed op, onder andere door de manier waarop je jouw complimenten en waardering uitspreekt.

Waar voldoet een goed compliment aan?

 • Geef het compliment vanuit je hart.
 • Geef een compliment over iets dat je waardeert, bewondert.
 • Zorg dat het compliment positief geformuleerd is.
 • Geef een specifiek en concreet compliment; hoe concreter hoe beter.
 • Zorg dat het compliment speciaal voor die ene persoon is; maak het compliment individueel en persoonlijk. Dit doe je door “ik vind” of “jij bent” te gebruiken en aan te vullen met een voorbeeld of situatie te noemen waarbij je dit opviel.
 • Let op je toon en laat het compliment oprecht en welgemeend klinken
 • EN geef het compliment over het proces, over het oefenen en de vaardigheden die het kind heeft laten zien op weg naar het doel.En in welke stappen geef je een compliment?
 • Maak contact; loop naar iemand toe, ga op gelijke hoogte zitten, zorg voor (oog)contact
 • Begin met een waarderende zin, bijvoorbeeld “ik vind het fijn dat je…”
 • Benoem het gedrag, dat wat je ziet, de inzet/inspanning. (Formuleer dit altijd positief!)
 • Geef aan wat je hieraan waardeert, wat het effect is van zijn/haar gedrag.
 • Maak dit eventueel helder met een voorbeeld.

Wanneer je op deze manier complimenten geeft, werkt dit enorm krachtig en effectief in de opvoeding. Kinderen voelen zich gezien, gewaardeerd en erkend. Zij voelen zich trots en gaan stralen EN gaan zich inzetten om dit gedrag vaker laten zien. Het wordt immers gewaardeerd!

Het Complimentenspel is een leuke manier om te experimenteren met het geven en ontvangen van complimenten, een dagelijks moment van contact, waardering en verwondering. De ouders die we spreken noemen dit een dagelijks cadeautje voor zichzelf en hun kinderen!

Het stilstaan bij de mooie dingen.
De blije gezichten.
De dankbaarheid.
De zelfreflectie.
De trots.

En natuurlijk ook de mooie woorden van hun kinderen, voor hen als ouder.

Wij gunnen jou dat cadeautje ook. Zeker vandaag, op 1 maart, de Nationale Complimentendag… Maar eigenlijk elke dag! Bestel jouw spel op www.complimentenspel.nl voor jouw dagelijkse complimentenplezier!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.