Deze week een prachtig interview online met Kristel. Zij heeft Sukura – Natuurlijke babycoaching opgezet. Je leert haar kennen in het volgende interview waarin ze uitleg geeft over wat zij voor jou kan betekenen.

Wil je jezelf even voorstellen, wie ben je , gezin, hoe sta je in het leven?
Ik ben Kristel, mama van een dochter van 2,5 jaar. Ik ben bijna 12 jaar samen met mijn partner en woon in Landgraaf, zuid Limburg. We wilden in 2012 graag een kindje, dit heeft bij ons 22 maanden geduurd voordat ik zwanger was. Doordat de zwangerschap zo lang op zich liet wachten ben ik me gaan verdiepen in waardoor dat zou komen en waarom?

Ik ben achter veel zaken gekomen, zoals dat stress mee speelt, maar ook voeding speelt een grote rol. Na flink wat aanpassingen zijn we natuurlijk zwanger geworden! Toen ben ik ook in de wereld van Natuurlijk Ouderschap gekomen, dragen, samen slapen, borstvoeding enz. Dit sprak me erg aan, ik merkte aan mezelf dat ik dingen anders wilde doen dan anderen. Borstvoeding gaf ik overal, geen suiker voor de kleine, geen sapjes voor de baby (later wel maar zonder suiker), geen koemelk, veel dragen en samen slapen! Heerlijk vond ik het.

Mijn zwangerschap is heel rustig en mooie verlopen, ik heb mezelf verdiept in hypnobirthing en door het oefenen en gefocust zijn op wat komen gaat heb ik een droombevalling gehad! Mijn verloskundige was erbij maar heeft niks hoeven doen, ik heb alles zelf gedaan en mijn dochter is in alle rust thuis in bad geboren.

Waarom de keuze om babycoach te worden en wat houdt dit in?
Als babycoach bied ik begeleiding aan ouders en baby’s waarin het (emotioneel) welbevinden van de baby centraal staat. De begeleiding is gebaseerd op de pre- en perinatale psychologie en verschillende pedagogische visies. Elk signaal vertelt een verhaal. Als babycoach ben ik niet gericht op het oplossen van het probleem en het stoppen van de signalen, maar op het achterhalen van de oorzaak. De relatie tussen ouder en baby speelt een belangrijke rol. Ik heb een holistische visie en een brede kijk. Er is een onlosmakelijke band tussen lichaam en ziel, verstand en gevoel. Ik zal ouders coachen om het vertrouwen in zichzelf terug te vinden en het plezier in het contact met hun baby.

Als babycoach werk ik hechtingsbevorderend en faciliteer ik ouders en de baby om tot ontwikkeling te komen. Door verlangen en nieuwsgierigheid zal een baby zelf zijn stappen in de ontwikkeling nemen. Als babycoach faciliteer ik ouders in het kijken naar hun baby vanuit een andere visie, vanuit hun baby. Hoe zou de baby zich voelen? En wat zou de baby nodig hebben?

Ook ondersteun ik aanstaande ouders bij hun kinderwens door te kijken naar hun voedingspatroon, levenswijze en alles wat daarmee te maken heeft. Tijdens de zwangerschap kan ik aanstaande ouders begeleiden door mijn kennis en ervaring over hypnobirthing.

Waarom ik hiervoor gekozen heb? Omdat ik diep in mijn hart gevoeld heb dat ik heel graag ouders wil helpen met alle strubbelingen rondom de zorg van hun (pasgeboren) baby. Er komt zo veel op je af als je een kindje wilt, en dat begint met de zwangerschap. Maar als de baby er eenmaal is komt er nog meer op je af. Veel problemen die ouders ervaren met hun baby hebben een oorzaak. Tegenwoordig wordt meteen naar een bepaalde methode gegrepen om van het gedrag van de baby af te komen, maar ik kijk juist naar de oorzaak, en dat is iets wat ik nog niet eerder ben tegen gekomen.

Waarin kan jij helpen/ondersteunen?
Ik kan ouders helpen op de oorzaak te achterhalen van het gedrag van de baby. De baby geeft signalen af die iets betekenen. Meestal ligt de oorzaak bij de ouders. Mensen zijn zich vaak niet bewust van gevoelens of trauma’s van vroeger. Ik probeer ouders te coachen zodat er meer bewustwording komt en ouders kunnen groeien in hun ouderrol om zo de ouder-kind relatie te versterken.

Graag zou ik ouders een andere kant willen laten zien van hoe een veilige hechtingsrelatie kan zijn tussen hen en hun baby.

Wat is jouw kijk op de wereld, het omgaan met kinderen/mensen. Waar loop je tegenaan?
Ik probeer zo veel mogelijk positiviteit uit te stralen en zo ook mensen en kinderen te benaderen. Er wordt vaak gezegd tegen een baby/kind wat hij niet mag, maar geef eens aan wat hij wel mag en faciliteer je baby/kind hier ook in. Ik ben bijna altijd vrolijk en probeer rust uit te stralen. Natuurlijk lukt dit niet altijd, maar dat is ook niet erg. Geef dit toe aan jezelf en je zult zien dat de mensen/kinderen om je heen hierin mee gaan.

Ik loop er tegenaan dat mijn manier van denken raar is voor anderen, voor de buitenwereld. Hierdoor heb ik het idee dat ik soms in mijn eigen wereldje leef. Ik heb via verschillende kanalen gelijkgestemden gevonden maar in mijn directe omgeving zijn dat er weinig. De manier waarop wij de opvoeding doen van onze dochter is toch niet zo vreemd, maar gewoon natuurlijk, terug naar ons OERinstinct?

Wat zijn aandachtspunten vanaf dag 1 bij een baby?
Stop, kijk en luister. Meestal zijn we zo druk met alles om ons heen terwijl je vooral bezig zou moeten zijn met je baby, vooral een pasgeboren baby. Stop waar je mee bezig bent, kijk en luister naar je baby. Wat voor geluidjes maakt hij? Hoe beweegt hij? Waar zou hij behoefte aan hebben? Oftewel sensitief en responsief reageren op je baby.

Daarnaast kunnen aandachtspunten zijn:

  • Huid-op-huid contact
  • Erken dat het niet altijd leuk is
  • Borstvoeding
  • Dragen
  • Veilig samen slapen
  • Positiviteit
  • Voorspelbaarheid en vertrouwen
  • Zorg goed voor jezelf!

Dit alles zorgt voor een veilige hechting tussen baby en ouders.

Als je 3 dingen mocht veranderen, wat dan ook. Wat zou je dan willen veranderen?

Wat een interessante vraag!
Ik zou willen dat mensen minder oordelen en iets vinden van anderen en bij zichzelf blijven en durven kijken naar zichzelf.
Verder zou ik graag anderen meer willen helpen. Ik wil de wereld in gooien wat mijn kennis en ervaring is, dus bij deze!
Ik zou willen stoppen met werken bij de Thuiszorg, en meer vrij willen zijn met mijn dochter en werken voor SUKURA – natuurlijke babycoach want daar ligt mijn hart! Nu werk ik bij de Thuiszorg omdat er geld binnen moet komen, dat is eigenlijk een hele verstandelijke reden, maar mijn gevoel zegt wat anders…

“Elk signaal vertelt een verhaal”.

Warme groet,

Kristel

Home

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.